

# Agenda

# 8 May – 9 May 2019 | Manchester

If you need this document in another format contact NUS on 0845 5210 262 or email events@nus.org.uk

### 

## Day One

11:30	Registration and Lunch	60 Minutes
	You are advised to arrive as early as you can	
12:15	Conference Floor Opens	
12:30	Conference Starts Announcements, Staff Protocol, Code of Conduct & Safeguarding	10 minutes
	The conference administration is carried out by members of NUS staff. Their conduct, and the conduct of delegates towards them, is covered by the Staff Protocol. In this session we will outline a protocol agreement between NUS and the staff trade union so that everyone is clear about procedure. We will also cover Domestic Arrangements, Fire Procedures and Safeguarding details.	
12:40	Delegates' Briefing & Training	20 minutes
	All delegates are asked to attend this even if you've been to Conference before.	
13:00	Introduction to and adoption of the Order Paper	10 minutes
	The Chair of the Steering Committee explains this Order Paper and Conference formally adopts it. Minutes Minutes of the last Annual Conference are accepted.	
	Introduction to Policy Lapse	
	Steering will announce that all policy passed at the Conference three years ago will lapse unless an objection is raised. It will be displayed on Conference floor.	
	Opening Nominations	
	The RO will announce opening and closing times for nominations to committee places. Nomination papers can be collected from the registration desk. The elections rules can be found on the online Conference event page.	
13:10	Disabled Students' Officers Opening Remarks	10 minutes
13:20	Keynote Speaker	30 minutes
13:50	Break	15 Minutes
14:05	Accountability	65 minutes
	<ul> <li>Disabled Students' Officer 10-minute presentation and 5-minutes for questions.</li> <li>NEC representative 5-minute presentation and 5-minutes for questions.</li> <li>Open Places 5-minute presentation and 5-minutes for questions.</li> <li>NUS Wales 5-minute presentation and 5-minutes for questions</li> <li>NUS Scotland 5-minute presentation and 5-minutes for questions</li> <li>NUS: USI 5-minute presentation and 5-minutes for questions</li> <li>Delegates will be asked to approve the sections of the report that are from Open Places only.</li> </ul>	
15:10	Break	15 minutes
15:25	DEADLINE  NEC 2 <sup>nd</sup> Place and Committee Nominations	
	Two members of the National Executive Council (NEC) are to be elected, of whom at least one shall be a Full Time Officer of the campaign. At least one of these members of the NEC must define as a woman. The Election for the Full-Time Officer will be held first. If the elected Full-Time Officer does not identify as a woman, then the other position will be open to women only.	

### 

	Each caucus will be responsible for electing their Student Representative.	
15:30	Motions Debate	75 minutes
	In this session we will discuss motions, and any amendments to them.	
16:45	Steering Committee Accountability	15 Minutes
17:00	Close of Conference Day One	
17:00	Candidate Meet and Greet	45 Minutes
	Foyer area outside main room	
19:30	Dinner followed by film screening	

### 

Day Two

08:45	DEADLINE   Challenge to Nominations for Committee and NEC Places	
09:00	Conference Floor Opens	
	Please arrive promptly in order that conference starts on time	
09:30	Elections         Disabled Students' Officer         Disabled Students' Full Time Officer Open Place x 1         NEC Representative         Disabled Students' NEC Representative 2 <sup>nd</sup> Place x 1         Steering Committee         Steering Committee 1-Year position x 1         Steering Committee 2-Year Position x 2	60 Minutes
10:30	Break	15 minutes
10:45	Workshop/Plenary	60 minutes
11:45	Motions Debate	30 Minutes
12:15	Lunch	60 Minutes
13:15	Womens Students' Caucus	15 minutes
13:30	Black Students' Caucus	15 minutes
13:45	LGBT Students' Caucus	15 minutes
14:00	FE Students' Caucus	15 minutes
14:15	International Students' Caucus	15 minutes
14:30	Mature Students' Caucus	15 minutes
14:45	Break	15 minutes
15:00	Post Graduate Students' Caucus	15 minutes
15:15	Part-Time Students' Caucus	15 minutes
15:30	Trans* Students' Caucus	15 minutes
15:45	Policy Lapse, Emergency Motions and AOB	30 minutes
	Policy from the Conference 2015 will lapse unless it is objected from lapsing. Policy lapse is available online and displayed in the building.	
16:15	Closing Remarks	15 minutes
16:30	Close of Conference	